град Поморие, ул. Скобелев 6 - 0887 360 688
Доктор Гергина Милкова
Стоматологичен кабинет в град Поморие

Детско дентално здраве

        Лечение на млечни и постоянни зъби на деца в различна възраст

     Силанизиране на постоянните зъби на децата с профилактична цел – да се предотврати развитието на кариес на най-уязвимите зъби (първите постоянни кътници).

 

       Млечните зъби са 20 на брой, като по 10 има на всяка челюст. Независимо от тяхната форма, те се разделят на: резци, кучешки и кътници. Резците на свои ред са 4, кучешките 2, кътниците 4 на всяка челюст. Най-първи от млечни зъбки се показват резците в центъра на долната челюст, те се появяват, когато бебето е на 6 месеца. След това избиват същите резци, но на горната челюст, следвани от латералните резци. Когато бебето достигне година се показват първите кътници. След което се показват кучешките зъби и на финала са вторите кътници. Предимно, когато малкия човек стане на 2,5 години притежава всички временни зъбки. Първият постоянен зъб, който се показва в устата на малкия човек е приблизително към 6 годишна възраст. Той се показва зад петия млечен зъб и затова много често се бърка за временен, родителите не взимат под внимание състоянието му, понеже очакват да бъде сменен и понякога това води до неприятни усложнения. За това родителите трябва да наблюдават зъбите на своето дете и ако забележат и най-малка промяна да се съветват със стоматолог. Защото навременното лечение е най-добрата превенция, независимо дали зъбите са временни или постоянни.

 


       Миенето на зъбите започва с поникването на първото зъбче. Извършва се от и под контрола на родител с подходяща четка и паста за зъби. Създаването на хигиенни навици е изключително важно за денталното здраве и то се залага в детска възраст. Посещението при зъболекар е препоръчително да става на всеки 6 месеца.