град Поморие, ул. Скобелев 6 - 0887 360 688
Доктор Гергина Милкова
Стоматологичен кабинет в град Поморие

Полезно

В този раздел ще намерите полезна информация относно грижата за вашите зъби и предпазване от най - честите стоматологични заболявания, както и някой простички правила за възвановяване след дентална манипулация.

Почистване на зъбен камък

     След почистване на зъбния камък, Вашият стоматолог е изписал определени медикаменти. Не пропускайте техният прием. Ако е изписана вода за уста, моля в същия ден я използвайте често – през 2 часа. Жабурете всеки път около 1-2 минути. На следващия ден, включете водата за уста към ежедневните орално-хигиенни процедури, след почистване с паста и четка, жабурите около минута. Не се притеснявайте, ако при почистване венците леко кървят, в рамките на една седмица това ще изчезне. Добре е вечер водата за уста да е последното нещо, което приемате преди лягане. Така действието й ще продължи дълго след като сте заспали.

Обтурация - поставяне пломба

     При дълбок кариес е възможна известна чувствителност от студено и топло. Това трябва да отзвучи няколко дни след пломбирането му. При амалгамни обтурации се въздържайте от хранене и дъвчене в продължение на 2 часа. В следващите 24 часа пазете обтурацията – хранете се на противоположната страна. При обтурация от химичен композит важат същите правила. Ако Ви е поставена фотополимерна обтурация, може да се храните веднага след поставянето й. Ако усещате обтурацията висока или нещо ви драска, ако има болка при дъвчене върху този зъб, незабавно се свържете с лекуващия Ви стоматолог.

Кореново лечение

       Нормално е да изпитвате дискомфорт, сърбеж и дори лека болка в областта на корена на зъба след проведено кореново лечение. Тези оплаквания трябва да отшумят за един-два дни. Не натоварвайте прекомерно зъба (не отхапвайте на него, не дъвчете целенасочено твърди храни върху него, не чупете орехи с него) в следващите 2-3 дни. Ако има болки след втория ден, не бъдете герои – свържете се с лекуващия лекар.

Екстракция - вадене на зъб

       След всяка екстракция, лекуващият Ви лекар дава инструкции и наставления. След такъв тип манипулация обаче, пациентите не внимават особено какво им говори лекарят, затова тук ще ги повторим.

       Дръжте марлята на мястото й в продължение на 20 минути, за да спре кървенето. Ако след като я махнете все още кърви, захапете друга марля или чиста салфетка и стиснете за около 30 минути. Ако кърви все още се свържете с нас. В деня на екстракцията сте само на течни и студени храни – кисело мляко, сладолед, млечни шейкове, компоти, бира. Нищо твърдо или топло не бива да влиза в устата. Не изсмуквайте от раната, не използвайте сламка. Въздържайте се от пушене. Ако това е невъзможно поставяйте цигарата в противоположния ъгъл на устата и всмуквайте леко и внимателно. В следващите няколко дни може да приемате меки и топли храни – супи, мека (домашна) баница, сладки кремове тип Danone Duo и подобни. С всеки изминал ден ставайте по-смели в храненето. В деня на екстракция не мийте зъбите, само леко изплакнете с вода и вода за уста. В следващите дни почиствайте добре навсякъде като внимавате около раничката. Ако се наложи вземайте обезболяващи, но само на пълен стомах (въпреки че “пълен стомах” е относително понятие на този етап).

Коронки и мостове

       След подготовката на зъбите за коронка или мост, се поставя временна пластмасова конструкция. Тя се фиксира с временен цимент за зъбите, за да може да бъде лесно свалена. При отлепване или счупване на тази конструкция, я запазете и се свържете с нас. В редки случаи е възможно поглъщане на единична коронка. Не бива да се притеснявате, тя не представлява опасност за храносмилателния ви тракт.

       След залепване на временната конструкция, не се хранете в продължение на 2 часа. Възможно е чувствителност на венеца от топли и студени храни и напитки, която отшумява след няколко дни.

       След поставяне на постоянната конструкция, не се хранете в продължение на 2 часа. В следващите 24 часа избягвайте твърди храни, до пълното й фиксиране.

Протези

       При нови протези е нормално леко неудобство и появата на ранички под тях. Ще се виждаме често, докато меките тъкани се формират около протезата и оплакванията отшумят. Често пациентите изпитват затруднения с говора, особено ако това са първите им протези. В такъв случай изчитането на един вестник на глас прави чудеса. Само за няколко дни езикът и бузите ще свикнат с новата ситуация. От Вас се иска само търпение и мотивация. Ако съумеете да спите с протезите, ще свикнете с тях много по-бързо. Почистването им става с четка и паста, сутрин и вечер, извън устата. Не забравяйте да почистите и зъбите си. Протезата винаги се държи на мокро – или в устата, или в чаша с вода (ако не успявате да заспите с тях). В противен случай пластмасата старее изключително бързо.

Лош дъх

       Лошият дъх (халитоза) може да е доста неприятен проблем, не само когато имате намерение да се гушкате с любимия или да прошушнете някоя комична история на ваш приятел. В някои случаи това може да бъде неприятно дори за вашите колеги, партньори и клиенти. Макар и да не осъзнавате, лошият дъх може да стане причина за негативно отношение към вас и да спъва успеха ви в работата, сред приятелите, както и със срещуположния пол. Несъзнателно можете да отблъснете колегите си, любимите хора и клиентите. Дори е възможно с лошия си дъх откровено да тероризирате хората, с които общувате постоянно. Много рядко околните ще ви кажат директно, че имате проблем, за да не ви огорчат. Ето защо е важно сами да проверите дали нямате лош дъх и да вземете нужните мерки за неговото предотвратяване. Той е признак за много по-сериозни заболявания, които са опасни за здравето и могат да увредят и други органи на тялото.

Все пак необходимо е да разбулим и някои от митовете за лошия дъх:

1.  Водата за уста ще премахне лошия дъх.
Истината е, че тя ви спасява от него, но само временно. Търсете антисептична или намаляваща плаката вода, която да убие микробите, които причиняват лошия дъх. Много подходяща за жабурене е кислородната вода, разредена в съотношение 1:1 с обикновена вода.

2.  Едно бързо миене на зъбите ще ви спаси от лошия дъх.
Повечето от вас си мият зъбите за 30-45 секунди. За да почистите достатъчно зъбната повърхност, трябва да ги миете поне 2 минути, минимум два пъти на ден. Не забравяйте да търкате езика, защото бактериите обичат да стоят там. Задължително е да почистите и с конец, защото само миенето не е достатъчно, за да премахне храната между зъбите и венците. Ако имате протези, трябва да ги сваляте вечер, да ги почиствате добре, за да ги сложите на другата сутрин.

3.  Ако дишате в ръка, ще разберете дали е лош дъхът ви.
Когато вдишвате, вие не използвате гърлото по същия начин, както когато говорите. При говорене се усещат миризмите от задната част на гърлото (само при дишане това не става), където се намират и бактериите. Понеже ние свикваме със собствените си миризми, трудно ги усещаме.

4.  Ако миете зъбите си, използвате конец и посещавате вашия зъболекар редовно, а проблемът продължава, лошият дъх може и да е причинен от по-сериозно заболяване като синузит и заболяване на венците. Обърнете се към вашия зъболекар или лекар, за да отстраните проблема. В такива случаи се налага да се направи изследване на венците за бактерии, което не всеки стоматолог ще ви предложи. Попитайте вашия зъболекар за това. Заслужава си, тъй като изследването ще покаже какъв тип бактерия е причинител на лошия ви дъх. Така ще можете да отстраните бактерията с подходящ медикамент и да решите трайно проблема. Не забравяйте да прегледате цялото семейство, тъй като близките ви също може да страдат от същия проблем.

Заболявания, които сигнализират за лошия дъх

     Продължителният лош дъх и вкус в устата е знак за наличие на перодонтални заболявания на венците. Тези заболявания се причиняват от натрупване на плака върху зъбите. Плака се наричат 50-те трилиона микроскопични микроорганизми, които се намират в устатата ви. Те седят в тъмните ъгли, опитват всяко късче храна, която преминава през устата ви, събирайки всички миризми и отделяйки собствени такива. Медицинското състояние „суха уста” – ксеростомия, също може да причини лош дъх. Това състояние може да се получи като страничен ефект от различни медикаменти, проблеми на слюнчената жлеза или продължително дишане през устата. Слюнката е необходима за овлажняване и почистване на устата чрез неутрализиране на киселините, получени от плаката и измиване на мъртвите клетки, които се натрупват върху езика, бузите и венците. Ако не се махнат, тези клетки се разлагат и причиняват лошия дъх.

     Съществуват и други заболявания, на които може да се дължи наличието на лош дъх. Такива са пневмония, бронхит, хронични синусни инфекции, диабет, постаназално стичане, хронично киселинно оттегляне, инфекции на гърлото, запек, гастрит и други стомашно-чревни неразположения, чернодробни и бъбречни заболявания, дори рак. Лошият дъх може да се дължи и на дехидратация или цинк недостатъчност. 

      Храната и напитките, които консумирате, също могат да причинят лош дъх. Ако преяждате с тежки храни, те се усвояват трудно от организма и загниват в стомаха. Всички знаем колко неприятен може да бъде дъхът след употреба на алкохол, сладки напитки… и т.н. Затова, придържайте се към здравословното хранене, не преяждайте и не консумирайте храни, които имат силна миризма.

     Безспорен е фактът, че лошият дъх е доста неприятно състояние, но добрата новина е, че в повечето случаи може да бъде избегнато с няколко прости стъпки.

Начини да се справим с лошия дъх

 1. Използвайте флуоридна паста, за да премахнете остатъците от храна и плаката. Дори и в случаите, когато не носите четката си, може да изплакнете устата с вода, за да премахнете остатъците от храната. Сменяйте четката на всеки 2-3 месеца. Не забравяйте да търкате и езика. Погледнат под микроскоп, ще видите езика си покрит с гъбички, под които се натрупват плаката и остатъци от консумираната храна;
 2. Посещавайте зъболекаря си минимум 2 пъти годишно;
 3. Спрете да пушите цигари или пури;
 4. Пийте много вода или стимулирайте слюнката с дъвки и бонбони без захар и без изкуствени подсладители;
 5. Водете си дневник за храните, които консумирате и след консумацията, на които ви се струва, че имате лош дъх. Следете по същия начин и медикаментите, които приемате;
 6. Намалете някои напитки като кафе, бира, вино и уиски. Остатъците от тези напитки се закрепват за плаката и проникват в храносмилателната система. Всеки ваш дъх изхвърля остатъците от консумираните напитки;
 7. Намалете сиренето. Сирената Камембер, Рокфор или синьото сирене влияят върху дъха ви и то за доста дълго време. Същото важи и за останалите млечни продукти;
 8. Отстранявайте остатъците от храна чрез продължително жабурене с вода, а ако зъбите ви са твърде сбити и пространствата между тях се почистват трудно, тогава чистете с конец или поне с клечка за зъби;
 9. Освен миенето на зъбите, всяка вечер преди лягане чистете внимателно между всички зъби с подходящ дентален конец. Изплаквайте с вода и след това жабурете с кислородна вода (разредена 1:1 с вода) или със сребърна вода.Натурални лекове за борба с лошия дъх

 1. Подправете дъха си. Защо не си носите семена от карамфил, копър или анасон, които са доказани натурални подобрители на дъха? Заложете на естествените билки и подправки. Използвайте ги особено след някое „благоуханно” ястие.
 2. Направете си сами смес за гаргара. Смесете екстракт от градински чай, невен и смирна в равни пропорции и си правете гаргара четири пъти на ден. Дръжте сместа в плътно затворен буркан или шише на стайна температура.
 3. Яжте магданоз. Освен да придаде цвят на менюто ви, магданозът съдържа хлорофил, известен с дезодориращия си ефект. Дъвчете го или си направете сок в сокоизтисквачката.
 4. Защо не пробвате и дъвченето на ментови листа?
 5. Може да разтворите сода в топла вода и да си правите гаргара.
 6. Изпийте чаша неподсладен топъл чай.
 7. След ядене сдъвчете няколко слънчогледови семена и изпийте чаша вода.
 8. Какво ще кажете за консумация на кисело мляко в течение на 6 седмици?
 9. Изцедете лимон в чаша вода и си правете често гаргара.
 10. Пийте ананасов сок.
 11. Яжте всекидневно ябълки. Те спомагат за пречистване на устата от бактерията, която причинява лошия дъх.
 12. Дъвчете семена от кардамон за освежаване на дъха.
 13. Консумирайте продукти, богати на цинк, за да контролирате анаеробните бактерии в устата.
 14. Избягвайте безразборните сексуални контакти, дори и когато става въпрос само за целувка.
 15. След измиване на зъбите, изплакнете с кислородна вода.

       Вашият добър дъх говори, освен за поддържана устна хигиена и за добро общо здравословно състояние. И както неведнъж сме се уверявали, един пълноценен хранителен режим може да ви донесе здраве във всички направления. Запишете си час за изготвяне на персонална оздравителна програма с включено хранително меню, което ще ви подпомогне в борбата с лошия дъх, за да сте готови да получавате много целувки.